Zaterdag 21 maart 2009 
Kozijnen, wandmateriaal en verlichting

We zijn verder gegaan met de reguliere werkzaamheden: het zoeken van de juiste raamlijsten en het plaatsen van het wandmateriaal. Tevens is de bovenleidingwagen gekomen om de tl-verlichting in de remise voor een gedeelte te vervangen.


Het zoeken van de juiste raamlijst bij het juiste venster ging weer door. Gelukkig hebben we de meeste raamlijsten min of meer een plaats kunnen geven.


Er is ook gewerkt aan de beplating bij de geleding.


Een overzicht van de voortgang bij de geleding.


Een overizcht van de B-bak.


Vanaf de bovenleidingwagen konden we mooi over alles heen kijken.


De bovenleidingwagen, die we gebruikt hebben bij het vervangen van de tl-verlichting. Natuurlijk was de spanning van de bovenleiding toen de werkzaamheden werden uitgevoerd.

[ view entry ] ( 21 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2946 )
Wanden en lijsten... 
Zaterdag hebben we aardig wat vooruitgang geboekt met het plaatsen van de wandbeplating. Bijna de hele B-bak is nu voorzien van wandbeplating. Alleen de ontbrekende stukken in de buurt van de geleding staan nog op het programma. Tevens is een klein stukje plafondmateriaal geplaatst. Ondertussen zijn we gaan proberen om de raamlijsten terug te plaatsen, maar hierbij stuitten we op een nogal groot probleem. De nummering van de raamlijsten is niet duidelijk en elke raamlijst is anders. De volgende keer gaan we verder met het uitzoeken van de raamlijsten. Wat foto's om een indruk te geven van de verrichte werkzaamheden:Terwijl we bezig waren met het plaatsen van de wandbeplating was er een vreemde lucht te ruiken. Na wat zoekwerk vonden we de boosdoener: een transformator voor een tl-buis. Deze transformator was bloedheet geworden en ging daardoor stinken. We hebben hem vervangen door een andere.


Nijverheid alom.


Een strip die de ruimte tussen twee ramen op moet vullen, wordt uitgezaagd.


En hier begint het geklooi met raamlijsten toe te slaan...


Een proefstuk plafondmateriaal wordt op maat gezaagd...


...en even later is het kleine stukje nieuw plafond een feit.


Een stuk wandbeplating staat te wachten om verder op maat gemaakt te worden.


Een overzicht van de B-bak. We zijn bijna klaar, maar we zijn er nog lang niet.


[ view entry ] ( 20 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2894 )
Zaterdag 7 maart 2009 
Wanden
Vanmorgen zijn we verdergegaan met het op maat maken en plaatsen van de wanden. Tevens zijn er nieuwe onderdelen voor het pneumatische systeem van de deuren binnen. Hiermee zijn de luchtsystemen van de deuren in ere hersteld.


Er werd besloten om wat raamlijsten terug te plaatsen om te kijken hoe het resultaat zou zijn. Helaas was de nummering van de raamlijsten niet geheel duidelijk, waardoor het even puzzelen was voordat we wisten welke raamlijst waar moest.


Gekeken wordt of de voorgeboorde gaatjes overeenkomen met de gaten in het stalen frame.


Ondertussen wordt er een aantal gaten in een stuk wandmateriaal geboord. Door deze gaten komen de bouten waar de bankframes aan bevestigd zijn.


Even later wordt een nieuw stuk wandmateriaal afgetekend en vervolgens afgezaagd.


De nieuwe onderdelen voor het luchtsysteem van de deuren worden gemonteerd.


Een overzicht van vanmiddag. Op de achtergrond wordt een deel wandbeplating ingepast.


De nieuwe onderdelen voor het luchtsysteem van de deuren.


Niet passende beplating wordt bijgewerkt.


Het gedeelte wandbeplating dat onder de vensters zit wordt bijgewerkt opdat de raamframes geplaatst kunnen worden.


Een stuk wandbeplating wordt vastgezet met behulp van een aluminium strip.


Een overzichtsfoto. Stukje bij beetje krijgt het interieur zijn oorspronkelijke vorm terug.


Enkele raamlijsten zijn reeds teruggeplaatst maar nog niet geheel vastgezet. Sommige raamlijsten zijn niet naar tevredenheid gelakt en worden nog niet geplaatst.


De buitenkant van de 5024.


[ view entry ] ( 20 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2928 )
Verder met de wanden... 
Vandaag zijn we verdergegaan met het plaatsen van de wandbeplating. Vooral de delen beplating rond een aantal ramen hebben we uitgezaagd en geplaatst. Tevens zijn we bezig geweest met het plaatsen van beplating rond de kopdeuren van de B-bak.


De oude beplating wordt ook vandaag weer als sjabloon gebruikt voor de nieuwe beplating. De beplating die op deze foto wordt omtrokken is terug te vinden onder en boven de ramen.


Een plaatsvervangend stuk wandbeplating naast zijn voorganger.


Ondertussen wordt een houten frame uitgezaagd dat het schild van het deurontluchtingsmechanisme van de kopdeur op zijn plaats moet houden.


Het houten frame is geplaatst en de wandbeplating is er overheen gekomen. Nu alleen nog het schild plaatsen.


Het schild van het deurontluchtingsmechanisme is gehavend door de tand des tijds en wordt vlakgeschuurd om vervolgens opnieuw gelakt te worden.


Een aluminium strip wordt vastgeschroefd. Deze strip houdt de verschillende delen wandbeplating op hun plaats.


De laatste oneffenheden op de aluminium strip worden weggepoetst. Dusdoende krijgt de strip zijn oorspronkelijke glans terug.


En aluminium strip is voorzien van een subtiele boodschap. Morgen (1 maart 2009) is het precies 32 jaar geleden dat er een koppeltje gevormd werd. Zou deze inscriptie langer standgehouden hebben dan de relatie?


De wandbeplating onder de ramen wordt geplaatst.


De vorderingen voor vandaag.


[ view entry ] ( 24 views )   |  permalink  |   ( 3 / 3007 )
Wandbekleden 
Vandaag is verder gegaan met het bekleden van de cabinewand. Hiertoe is de cabinedeur losgehaald en als sjabloon gebruikt. Tevens zijn de kleinere vlakken op de cabinewand en de vlakken naast de enkele deuren op maat gemaakt en (gedeeltelijk) geplaatst.


De vloer wordt voorzien van stucloper, zodat deze zo min mogelijk schade oploopt tijdens de werkzaamheden aan de wanden.


Tegelijkertijd worden de contouren van de cabinedeur overgenomen op het wandmateriaal.


"Hij doet het!"


Oeps, het voorbeeldstuk is gespiegeld overgetrokken op het wandmateriaal...


De oneffenheden worden weggeschuurd...


...en het plankje wordt voorzien van lijm, opdat het wandmateriaal goed zal hechten.


Ondertussen worden de nodige gaten in het wandmateriaal van de cabinedeur geboord.


Het wandmateriaal is uitgefreest zodat het cabinedeurslot erin geplaatst kan worden.


De reeds geplaatste panelen worden gereinigd.


Om een goede hechting van het wandmateriaal aan de cabinedeur te garanderen, moet de beplating worden aangedrukt. Bij gebrek aan beter, zullen we maar zeggen...


Het zijpaneel wordt afgetekend en uitgezaagd. Ook aan de plaats van het deuropenen-/-sluitenkastje is gedacht.


De aluminium strips, die voor een goede afwerking zorgen, worden geplaatst.


Om het wandmateriaal op de cabinedeur te drukken en zo de lijm goed te laten hechten, wordt er een ongebruikte stroomafnemerbalk gebruikt. Dit onderdeel heeft een behoorlijke massa, aangezien het uit hardhout is gemaakt.


De cabinedeur is zo goed als af en wordt teruggehangen.


De cabinedeur wordt afgesteld.


Tot slot een overzicht van de beklede cabinewand.

[ view entry ] ( 18 views )   |  permalink  |   ( 3 / 3000 )
Wandbeplating 
Woensdag 11 februari is onze bestelling formica afgeleverd in de remise. Vandaag hebben we een begin gemaakt met het plaatsen van de gloednieuwe wandbeplating.


Het eerste gedeelte wandbeplating dat op maat gemaakt wordt komt aan de wand van de bestuurderscabine, in de B-bak, op en rond de ATB-kast.


Het oude stuk wandbeplating is bewaard en wordt gebruikt om als sjabloon te dienen voor het aftekenen en uitsnijden van de nieuwe wandplaat.


Nadat de contouren zijn uitgezet wordt de vorm uitgezaagd met een fijn decoupeerzaagje.


Ook de schroefgaten in de nieuwe wandplaat worden overgenomen en voorgeboord.


De contouren van het deurtje van de ATB-kast worden uitgezet.


De werkbank met aan de linkerkant een multitool, waarmee de ronde uitsparingen in de deur van de ATB-kast worden gemaakt.


Lijm, die de nieuwe wandbeplating vast moet plakken aan het deurtje, wordt aangebracht.


De aluminium profieltjes worden aangebracht.


Een aluminium strip wordt bevestigd aan het deurtje van de ATB-kast.


Het deurtje van de ATB-kast heeft een gloednieuwe bekleding gekregen. Ook de sloten en aluminium profielen zijn teruggeplaatst.


Waar moet dit stripje ook al weer?


De nieuwe wandplaat is geplaatst en wordt vastgezet met behulp van aluminium profieltjes.


Het deurtje van de ATB-kast wordt bevestigd.

[ view entry ] ( 29 views )   |  permalink  |   ( 3 / 1907 )
Vorderingen januari 
Het updaten van het weblog heeft een tijdje op zich laten wachten. Omdat er vooral verder werd gegaan aan de normale werkzaamheden, zoals het schuren van de vloer, was het weinig zinvol om hierover te vertellen aangezien die foto's en de tekst nu wel bekend zijn.

Afgelopen zaterdag is er nog een stukje aan de vloer gewerkt. Hierbij zijn de laatste puntjes op de i gezet. De vloer is nu in principe klaar voor een nieuwe laag zeil. We wachten met het leggen van zeil omdat het interieur van het metrorijtuig nog niet af is en het zonde zou zijn als de vloer beschadigd zou raken. Komende week krijgen we het wandmateriaal binnen, waarna we kunnen gaan beginnen met het bekleden van de wanden. Bij die wandbeplating hoort een grote hoeveelheid aluminium strips die de boel bij elkaar houden. We hebben een aantal van deze strips afgelopen zaterdag gepoetst en ze zien er weer als nieuw uit.

Tevens is de metro aan de buitenzijde geheel gereinigd. Bij het vloerschuren kwamen grote hoeveelheden stof vrij, die ook neerdaalden op de buitenkant van de metro.

Binnenkort zal ik een artikel op dit weblog schrijven en begeleiden met wat foto's.[ view entry ] ( 19 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2789 )
Zaterdag 13 december 2008 
Vandaag is er wederom verdergegaan aan de vloer. Vorige week is de vloer in de A-bak zo veel mogelijk vlak gemaakt. Vandaag is getracht alle oneffenheden nog op te vullen met plamuur. Tevens is er een gedeelte van de nieuw gelegde bodemplaten geschuurd en gelijkgemaakt met de bodembeplating in de omgeving.


Twee-componentenplamuur wordt gemengd.


De resterende oneffenheden in de vloer van de A-bak worden gelijkgemaakt met plamuur.


Bij grote ongelijke vlakken werd er gebruik gemaakt van een stuk hout om de volledige breedte te kunnen overspannen.


Ondertussen vindt er in de B-bak beraad plaats.


De nieuwe vloerplaten worden op gelijke hoogte gebracht met de omringende platen door middel van schuren.

Ook is er gewerkt aan het reinigen en verven van de dorpels. Op deze dorpels komt de rand van het nog te leggen vloerzeil en een aluminium strip. Om roest voor te zijn worden deze dorpels voorzien van meerdere lagen menie en chassislak.

De dorpels zijn ontdaan van slecht hechtende verflagen met behulp van een komborstel en krijgen nu een laag nieuwe verf.


Aan het einde van de dag wordt er opgeruimd. Hier zullen de stofresten die bij het schuren zijn vrijgekomen opgezogen worden.

[ view entry ] ( 100 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2768 )

<<Eerste <Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Volgende> Laatste>>