Zaterdag 28 augustus 
Vandaag, evenals twee weken geleden, zijn we verder gegaan met het schilderklaar maken van de HH7001. Twee weken geleden hebben we de roosters van het bordes verwijderd en zijn we verder gegaan met het behandelen van de ondergrond. Op sommige plekken is de constructie ernstig verzwakt door de weersinvloeden. Deze plekken worden kaalgemaakt en waar nodig worden nieuwe lasverbindingen aangebracht.


De looproosters op het plateau zijn verwijderd; het onderliggende frame is daardoor beter te bereiken.


Allerlei roestplekken en kitranden worden afgestoken en verwijderd.


Naast het schilderklaar maken van de HH7001 is er ook gewerkt aan de bediening ervan; er wordt een nieuw bedienpaneel vervaardigd. Dit paneel zal in de motorkast komen te hangen, zodat het hefplateau ook vanaf de bodem te bedienen is.


Een oud dashboardpaneel van een MG2-rijtuig wordt verzaagd om een nieuw bedienpaneel voor de HH7001 van te maken.Er worden knopjes en lampjes in het paneel gemonteerd en de bedrading wordt aangesloten.


Na alles aangesloten te hebben is het paneel ingebouwd in een apparaatkastje.


Aan het einde van de dag zijn we een aardig eind gekomen met het voorbereiden van het plateau van de HH7001.


Van een trouwe hobbyist hebben we nog twee aanwinsten mogen ontvangen: een S-bord en een halteringsbord van de vorige generatie.


De nieuwe aanwinsten staan naast de andere paraphernalia, zoals een kaartverkoopautomaat, een stuk spoor, een oude SOS-zuil etc.


[ view entry ] ( 22 views )   |  permalink  |   ( 3 / 3410 )
Zaterdag 7 augustus 
De afgelopen maanden is het weblog niet geüpdatet. Dit had te maken met de geringe hoeveelheid werkzaamheden die aan de 5024 of andere projecten werd uitgevoerd.

Afgelopen zaterdag zijn we verder gegaan met hefplateauwagen HH7001. In de weken hiervoor zijn de baliehekken geschuurd en in de primer gezet.


Het baliehek staat in de witte grondverf. Hierna zal het zijn oorspronkelijke rode kleur terugkrijgen.


Het bedieningspaneel is verwijderd. Het kastje is van het hek gehaald, omdat dit kastje aanvankelijk een andere plek had.


Enkele looproosters zijn verwijderd, om zo beter bij het geraamte van de tafel te komen. Deze tafel wordt geschuurd om vervolgens eveneens een laag primer en verf te krijgen.


Slechte, verroeste plekken worden kaalgemaakt met behulp van een komborstel.


De stickers die het maximale hefvermogen aangeven zullen moeten wijken voor de nieuwe laag verf.
Aan weerszijden van de tafel worden de stickers verwijderd...


...en kan het schuren doorgaan.
[ view entry ] ( 23 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2994 )
Open dag en zaterdag 29 mei 
Op zondag 23 mei heeft de jaarlijkse open dag van de Stichting RoMeO plaatsgevonden. Naast de grote hoeveelheid trams, bussen en modelspoor die tentoongesteld werden, waren ook de projecten van de werkgroep Metro te bewonderen.
Metrorijtuig 5024, dat voorzien is van een geheel gerenoveerd interieur, trok veel bekijks.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar was ook de kop van ex-metrorijtuig 5201 aanwezig. In deze kop was een modeltrambaan opgezet.


Vloeken in de kerk?!

Gisteren hebben we de draad weer opgepakt en zijn we verder gegaan met de normale werkzaamheden. Op de open dag was er een geïnteresseerde die zei te beschikken over een oude TreinBestemmingsAanwijzer (TBA) van station Marconiplein, spoor 3. Hij wilde deze graag doneren aan de werkgroep metro, omdat het vrij kolossale apparaat behoorlijk wat ruimte innneemt in huis.

Vrijdag hebben we de TBA opgehaald en naar de remise gebracht. Met behoorlijk wat sjouwen lukte het ons het apparaat, zonder het te beschadigen, te vervoeren.


De TBA is op een steekwagentje naar de auto vervoerd.

Zoals eerder ook al vermeld, is deze TBA afkomstig van Marconiplein spoor 3. De analoge TBA's moesten tijdens de stationsrenovatie wijken voor digitale exemplaren. De TBA werkt volgens het principe van een splitflapdisplay, net zoals dat bij de Nederlandse Spoorwegen gebruikelijk was. Via een telefoonlijn vanaf de Verkeersleidingsprocessor (ter plaatse van de Centrale Verkeersleiding) werden de TBA's aangestuurd.


Dit systeem, dat verscholen zit achter het bordje met daarop het perronnummer, stuurt de splitflapcassettes aan.


De splitflapcassettes zijn teruggeplaatst en het perronnummer is ook weer te zien. Dit nummer is in de oude huisstijl afgebeeld. Tijdens de vernieuwing van de huisstijl is er een sticker overheen geplakt met een 'modernere' uitvoering van het cijfer 3.

Op de tweede regel vallen de letters ABCD op. Dit is geen voorloper van de lijnletters. In de tijd dat de TBA's in bedrijf waren werd er nog gesproken over de Noord-Zuidlijn en de Oost-Westlijn (en korte tijd over respectievelijk de Erasmuslijn en de Calandlijn). De letters ABCD correspondeerden met sectoren op het perron. Aan de letters kon de reiziger zien uit hoeveel rijtuigen de eerstvolgende metro bestond (vier letters = vier rijtuigen) en bij welke sectoren op het perron er gehalteerd zou worden. Een metrostation was gewoonlijk onderverdeeld in vier sectoren, die aangegeven werden met blauwe bordjes met een witte letter erop.


Station Marconiplein in de beginjaren van de Oost-Westlijn. Uiterst links is het huidige spoor 3 te zien. Bij de verlenging van de lijn naar Schiedam Centrum en verder zijn de sporen 1 en 3 met elkaar verwisseld; daarvoor was het middelste spoor op station Marconiplein spoor 3. Rechts naast de TBA, evenals links op de foto, zijn de sectorbordjes te zien. De tweewagentrein SG2 die rechts op de foto te zien is, halteert in de sectoren A en B.


Nadat het splitflapsysteem werkend was gekregen zijn we gaan kijken naar de verlichting in de kast. Deze bleek ook op afstand aan- en uitgeschakeld te kunnen worden en dus was het noodzakelijk een overbrugging aan te brengen opdat de verlichting ook werkte.


Nadat de verlichting ook werkend was gekregen hebben we de kast afgesloten. Op deze foto is het spoornummer 3 in de nieuwere huisstijl te zien.

De bij de TBA behorende klok werkt pulsgestuurd en loopt derhalve nog niet. Om de klok te kunnen laten werken moet deze aangesloten zijn op de moederklok. We beschikken helaas niet over de verbinding die hiervoor nodig is. Ook om het splitflapdisplay op een juiste manier aan te sturen is een verbinding met de Verkeersleidingsprocessor vereist. Omdat wij niet over een dergelijke verbinding beschikken kunnen we het systeem alleen met de hand gehele cycli laten draaien. Om een tussenliggende bestemming voorgedraaid te krijgen dient het systeem tussentijds uitgeschakeld te worden.

Klik op de volgende link voor het bijbehorende filmpje:

Filmpje van de werkende TBA

Gecombineerde wagendiensten kwamen ook voor. Deze werden op metrostation Alexander gesplitst, waarna het ene gedeelte naar Ommoord ging en het andere naar Zevenkamp. De perronsectoren waren ook in dit geval gerelateerd aan de bestemmingen van de betreffende rijtuigen.

[ view entry ] ( 24 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2785 )
I's en puntjes... 
In aanloop naar de open dag van 23 mei aanstaande hebben we onder andere wat opruimwerkzaamheden uitgevoerd. Zo is het rijtuig voor het grootste deel aan de buitenzijde schoongemaakt. Daarnaast is de vloer rond de metro opgeruimd en is de HH7001 een stuk naar voren gezet. Tevens is een baliehek van de HH7001 geschilderd.


Het schilderen van het baliehek.


Het resultaat na de eerste verflaag.


Met de vorkheftruck wordt de HH7001 een eind naar voren verplaatst.


De 5024 is bijna klaar voor de open dag.


[ view entry ] ( 21 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2959 )
OPEN DAG OP 23 MEI 
Op zondag 23 mei organiseren wij opnieuw een open dag in de remise Hillegersberg in Rotterdam-Noord. Hier zijn historische trams, bussen en een metro te bekijken. De remise, gevestigd aan de Kootsekade 19, is geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Ook worden ritten gereden met historische trams tussen Rotterdam Centraal en de remise.

Wat is er te zien?
Een groot deel van de historische collectie wordt opgesteld voor bezichtiging. Ook is er toegang tot de metro uit 1967. Hiervan is in het afgelopen jaar het interieur volledig in de oude staat teruggebracht. Het prachtige restauratiewerk aan de oer-Rotterdamse Allan-tram vordert gestaag. Ook de oudste elektrische tram van Rotterdam is te zien, samen met enkele prachtig gerestaureerde historische bussen. Verder zijn er tafels met modelspoor en lego. Kinderen kunnen in de traptram, compleet met verlichting, een rondje rijden. Kortom: er is genoeg te zien en te doen!

Bereikbaarheid

Remise Hillegersberg is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De remise is op loopafstand van NS-station Rotterdam-Noord. De tramlijnen 4 en 8 stoppen vlakbij de de remise. We zetten ook een pendeltram in tussen Rotterdam Centraal (achterzijde) en de remise v.v. De dienstregeling wordt binnenkort bekend gemaakt.

[ view entry ] ( 25 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2974 )
Zittingen & Leuningen 
De afgelopen twee weken is er hard gewerkt aan de zittingen en leuningen van de 5024. Vorige week zijn er zo'n 480 schroefdraadbusjes in de frames geplaatst om de zittingen en leuningen te kunnen bevestigen. Gisteren zijn alles zittingen en leuningen die qua spuiten af waren er in geplaatst. Verder is er een grote schoonmaak gestart, de hele vloer is gestofzuigd en alle bankjes zijn van stof ontdaan.
De status van de B-bak


De status van de A-bak, alle bankjes zijn weer compleet

Aan de buitenzijde zijn alle deurstrips weer tijdelijk teruggeplaatst. Deze moeten er weer af als de 5024 geheel gespoten gaat worden.
De strips weer netjes op hun plek

In de voorgaande twee weken is deel van de oude kleur van de 7001 weer hersteld.


Het resultaat na 2 lagen

[ view entry ] ( 17 views )   |  permalink  |   ( 3 / 3008 )
Zaterdag 4 april 2010 
Vandaag zijn er weer aardig wat klusjes uitgevoerd. Zo heeft het bedieningspaneel van de HH7001 eerder een nieuwe laklaag gekregen. Daarna zijn de knopjes teruggemonteerd en is het geheel teruggehangen. De komende tijd moet ervoor gezorgd worden dat het elektrisch systeem weer intact gemaakt wordt, want nog niet alles functioneert naar behoren.
Het eerste knopje is reeds gemonteerd.

Er is ook verder gegaan met het schuren van de HH7001. Vandaag was het de beurt aan de frontplaat. Er wordt met nat schuurpapier geschuurd om stofvorming tegen te gaan. Voordat er werd begonnen met schuren zijn de plakletters HH7001 verwijderd.
De plakletters van de HH7001.

Tevens is het dak van de motorkast afgehaald om meer licht naar binnen te laten vallen. Ook bij het verwijderen van dit onderdeel kwam er een behoorlijke hoeveelheid roestvorming aan het licht.
De tand des tijds heeft aardig veel grip gehad op sommige plekken van de HH7001...

Nadat het schuren van de frontplaat zo goed als voltooid was, zijn de opgedroogde stofresten verwijderd door middel van een borstel en water. Hierna zijn alle oneffenheden ontvet en opgevuld met plamuur.
De oude belettering van de HH7001 (HV7001) is na het schuren wat beter zichtbaar geworden. Deze letters waren geverfd.


Kleine oneffenheden in de verflaag zijn opgevuld met plamuur. Ook gaten, die hun functie verloren na de ombouw van vuilniswagen naar hefbordeswagen, zijn dichtgemaakt.

Aan de andere kant van de HH7001 is begonnen met het nummeren van de draadjes die naar de koppeling lopen. De E-dozen, de koppeldozen die de elektrische doorverbinding tot stand brengen, zijn namelijk verwijderd. Een aardig karwei om bij elk draadje het juiste nummertje te zoeken.

Elk draadje moet doorgemeten worden om het juiste nummer eraan te kunnen geven.

Tot slot is de storing die we enige tijd geleden hadden zo goed als opgelost. Boosdoener was een plastic onderdeel in de relaiskast dat te heet was geworden. Dit onderdeel is inmiddels verwijderd en zal spoedig vervangen worden.

De relaiskast vanuit de bestuurderscabine gezien.


[ view entry ] ( 20 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2559 )
HH 7001 dag 3 
Sinds 13 maart hebben we twee originele afdekkappen voor de automatische koppeling in ons bezit, deze waren gevonden tijdens een opruimactie in remise Waalhaven.
Op 20 maart breekt de derde werkdag aan waarop aan de HH7001 wordt geklust. Na een tijdje rondstaren in wanhoop wordt er weer een goed punt gevonden om aan te beginnen.


Aan de B-zijde van de 7001 is begonnen met het kaal maken van de bumber, zodat deze geverfd kan gaan worden.Na een tijdje komborstellen kan de eerste verf er tegen aan.


Het bedieningspaneel werd uit elkaar gehaald en de behuizing geschilderd.


Aan de A-zijde werd het toplicht opnieuw aangesloten in de centrale kast.

De 5024 vond het echter niet leuk om niet meer in de belangstelling te staan en besloot een storing te veroorzaken. In de cabina van de A-bak hing een vreemde geur die iets van smeulende elektrische componenten had.


De TL-buis armaturen werden onderzocht op problemen, maar deze bleken niet de veroorzaker. Waar het probleem zit weten we nog niet, dat is de puzzel die we komende zaterdag proberen op te lossen.

[ view entry ] ( 31 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2834 )

<<Eerste <Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Volgende> Laatste>>