28 november 2009: eerste stoelframes en verwarmingskoven teruggeplaatst 
Op vrijdag werden bij de centrale werkplaats Kleiweg de verwarmingskoven met bijbehorende hoekstukken opgehaald. Daarna werden ook de opgeknapte stoelzittingen opgehaald, zodat we zaterdag volop aan de slag konden.

Er werd een start gemaakt met het terugplaatsen van de zwarte verwarmingskoven. Deze klus ging behoorlijk voorspoedig, tot de accu's van de accuboormachines er mee ophielden. Twee koven in de B-bak zijn volledig geplaatst. Daarna zijn we begonnen met het terugplaatsen van stoelframes en de bijbehorende stangen, tot volle tevredenheid. De 5024 begint nu weer echt op een metro te lijken, getuige onderstaande plaatjes.


Verlengen van een stukje ribloper bij een dorpel.


Plaatsen van de eerste verwarmingskoof.
De opgeknapte zittingen.


Bevestingsdraad voor de stoelframes.


Invetten van de bevestigingspunten.


Schoonmaakbeurt cabinewand.


Het eerste frame is geplaatst.


De andere frames liggen al klaar.


Bevestiging van een stang.


Het eindresultaat. Nog niet helemaal af, maar het einde is in zicht.

[ view entry ] ( 22 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2912 )
Rotterdam Classics: Rotterdam Metropolis in Lantaren/Venster 
Het Gemeentearchief Rotterdam en Lantaren/Venster presenteren in de reeks "Rotterdam Classics" op zondag 6 december de voorstelling "Rotterdam Metropolis". Met aandacht voor de bouw van de Rotterdamse metro en de verlengingen van het metronet in de jaren daarna.

Een film van regisseur Peter Alsemgeest, die in opdracht van Gemeentewerken Rotterdam jarenlang de bouw van de Rotterdamse metro volgde.

- Locatie: Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, Rotterdam
- Aanvang: zondag 6 december, 15.00 uur.
- Toegangsprijs: € 7,00 / € 5,00
- Meer informatie/reserveren: http://www.lantaren-venster.nl/36-1595- ... Metropolis

[ view entry ] ( 19 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2840 )
Zaterdag 14 november 2009 
Omdat de vloer er nu geheel in ligt en vrijwel volledig waterdicht is gemaakt hebben we ons vandaag beziggehouden met andere zaken. Zo zijn we begonnen met het verhuizen van alle voorwerpen die in de B-bak stonden. Deze spullen zijn in de A-bak gezet opdat er in de B-bak gedweild zou kunnen worden.


De vloer is ontruimd en wordt ingezeept. Hopelijk krijgen we de oorspronkelijke zwarte kleur weer onder de stoflaag vandaan.

Daarnaast is er gewerkt aan het terugplaatsen van de apparaatkasten. De apparaatkasten staan in het rijtuig zelf en hangen er niet onder. In een apparaatkast is bijvoorbeeld een thermostaat te vinden, die de verwarming aanstuurt.


Een tweetal latjes van een apparaatkast wordt gespoten.

Vervolgens wordt een andere apparaatkast geplaatst. Dit is nog niet eenvoudig omdat de oorspronkelijke montage niet echt recht-toe-recht-aan is geweest. Daardoor was het veel passen, meten en wrikken.


De behuizing van de apparaatkast wordt op zijn plek gehesen. In deze apparaatkast zitten componenten van de compressor.

Naast het terugplaatsen van apparaatkasten is verder gegaan met het afwerken van de vloer. Stukje bij beetje worden alle strips teruggeplaatst. Ook de dorpels bij de deuren worden weer op hun plek vastgezet.


Tsja, welke dorpel hoort bij deze deur?


De zojuist gedweilde vloer in de B-bak ligt te drogen.


Met de nodige moeite wordt de apparaatkast gemonteerd.


Ook de moeren die op de meest onmogelijke plekken zitten moesten worden aangedraaid...


Een tijdje later was de vloer weer aardig schoon.


Een foto van de buitenzijde van de 5024.

[ view entry ] ( 24 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2810 )
Oktober 2009 
Geruime tijd is het weblog niet bijgewerkt vanwege het gebrek aan foto's met nieuwswaarde. De afgelopen tijd zijn we bezig geweest met het afwerken van de vloer. De laatste stukken vloerzeil zijn geplaatst en het stuk vloerzeil dat verkeerd was gelegd is vervangen. Alle randen en naden in de vloer zijn nu afgekit. Hierdoor is de vloer waterdicht gemaakt. Tevens zijn de zittingen en nog wat andere interieurdelen van de metro richting Kleiweg gegaan om opnieuw gespoten te worden. Binnenkort kan begonnen worden met het plaatsen van de stoelframes.


De gaten voor de stoelframes worden uitgeboord en waar nodig getapt.


Op het vloerdeel waar het zeil verkeerd is gelegd worden de resterende lijmresten verwijderd.


Een ander stuk vloerzeil wordt op maat gesneden.


Om vervolgens vastgeplakt te worden.


De geleding is weer voorzien van de kunststof plaat die ervoor moet zorgen dat de metalen loopplaat zonder veel wrijving heen en weer kan bewegen.


Om de kit strak aan te kunnen brengen worden alle lijmrestjes verwijderd.


De randen en naden zijn gekit en liggen onder de papieren tentjes te drogen.


Er wordt gekeken of de stoelframes goed vast te zetten zijn. Voorlopig is het wachten nog even op langere bouten.


Om de vloer ook aan de zijkanten waterdicht te kunnen maken, moesten hier en daar de aluminium strips wijken. Hartstikke leuk werk hoor, om de pees terug te plaatsen, getuige deze foto.

[ view entry ] ( 23 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2788 )
Vloerleggen, dag 4 
Vandaag zijn we een heel stuk opgeschoten met de vloer, in de B-bak is er een behoorlijke hoeveelheid nieuw zeil gelegd. In de A-bak wordt het vlak waarop het vloerzeil niet goed hechtte voorbehandeld om vervolgens opnieuw belegd te worden met zeil. Daarnaast zijn de afzonderlijke delen vloerzeil aan elkaar vast gemaakt en waterdicht afgekit met sikaflex-kit.

De vloer in de B-bak.

De vloer in de A-bak. Onder de vellen karton is de zojuist aangebrachte kit aan het drogen.

[ view entry ] ( 21 views )   |  permalink  |   ( 3.1 / 2261 )
Vloer A-bak krijgt vorm 
Gisteren hebben we wederom aardig wat vooruitgang geboekt. De A-bak is, op één stuk na, volledig voorzien van vloerzeil. Op de plek die nog voorzien moet worden van zeil heeft al eerder een stuk rubber gelegen. Omdat dit niet goed aan de bodem hechtte hebben we het er weer uit moeten halen. Nu moeten we op dat stuk de lijmresten verwijderen en opnieuw rubber leggen.


Weer een stuk vloerzeil gelegd. Het wordt stevig aangedrukt met de roller en de overlappende stukken worden weggesneden.


Een eindje verderop ben ik begonnen met het kitten van de vloer. De voorbereidingen zijn getroffen: schilderstape moet voorkomen dat de vloer onder de kit komt te zitten.


De naad tussen twee vloerdelen wordt dichtgekit. Dit doen we om de vloer waterdicht te maken en de afzonderlijke delen goed aan elkaar te laten hechten.


Een gedeelte is gekit. Nadat de kit in de naad zit wordt het vlakgestreken, de schilderstape wordt weggehaald en wordt er nogmaals vlakgestreken.


Aan de andere kant van de A-bak wordt de TreinTV-kast teruggeplaatst. Nadat de positie is bepaald wordt het frame vastgezet en kan de kast terug op zijn plek.


Aan het einde van de dag ziet het er ongeveer zo uit. Linksachterin is het stuk vloer te zien dat nog gedaan moet worden.

Klik hier om het bijbehorende filmpje te bekijken.


[ view entry ] ( 21 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2962 )
Derde rubberdag 
Vandaag maar weer verder aan de vloer in de B-bak. De gangpaden liggen nu en ook een aantal vlakke gedeelten is gelegd. Soms zat het een beetje tegen, maar over het algemeen hebben we weer aardig wat vooruitgang geboekt.


De randjes worden vastgezet.


Het laatste stukje ribloper van het gangpad in de A-bak wordt gelijmd.


Ik heb een begin gemaakt aan het bekleden van de motorluiken.


En dit is het resultaat. Nog vijf te gaan.


Aan het einde van de dag zag het er ongeveer zo uit.

[ view entry ] ( 22 views )   |  permalink  |   ( 3 / 395 )
Zaterdag 5 september 2009 
Knutselen met rubber
Vandaag deel twee van het leggen van de vloer. Voordat we het vlakke zeil bij de ramen konden leggen moesten we eerst nog wat oneffenheden gelijktrekken met plamuur.

De grote gaten en kloven worden nog even dichtgesmeerd met plamuur.

Vorige week waren we nog niet klaar met een balkon. Daarom hebben we dit balkon voltooid met het leggen van ribloper.

De ondergrond wordt volgesmeerd met lijm.


Ook de ribloper wordt ingesmeerd met lijm.

Hierna zijn we verdergegaan met het leggen van het vlakke zeil. Het gedeelte bij de ramen in het verlengde van de cabinedeur was als eerste aan de beurt. Na wat overleg te hebben gevoerd over de slimste manier om dit aan te pakken hebben we het zeil erin gelegd.


Het zeil wordt hier en daar nog even vastgedrukt en goed passend gesneden.


Uit nieuwsgierigheid hebben we even gekeken hoe de bankjes zouden staan. Hier wordt een bankframe tijdelijk neergezet.


Stukje bij beetje keert het interieur terug.


Omdat we de balkons in de A-bak nu hebben volgelegd met zeil, hebben we ook alvast een steunstang teruggeplaatst.


En zo zag het er in 1968 ongeveer uit: een extra handgreep om het instappen te vergemakkelijken. Later bleek dat deze handgrepen niet praktisch waren en werden ze verwijderd.


Het Hoofd Logistieke Zaken Metro (HLZM) zet de plaats af waar de kop van metrorijtuig 5201 binnenkort moet komen te staan. De kop staat nu mooi te zijn bij de Wereldhavendagen.

[ view entry ] ( 21 views )   |  permalink  |   ( 3 / 2822 )

<<Eerste <Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Volgende> Laatste>>